marousinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Θ. Ψαλτοπούλου στο Πρώτο για την υπο-παραλλαγή JN.1: Είναι περισσότερο μεταδοτική-Κολλάμε πιο εύκολα 

Κοινοποίηση

Με αφορμή την έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, του κορωνοϊού, της γρίπης και της νέας υποπαραλλαγής μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, η οποία βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «ZOIGR».

«Πράγματι, έχουμε μια μεγάλη έξαρση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και προφανώς και στα νέα κρούσματα και στα λήμματα. Αυτή η εικόνα της χώρας μας είναι δύο τρεις βδομάδες πιο μετά από την εικόνα που φαινόταν επιδημιολογικά σε άλλες χώρες, όπως την Αμερική, την Αγγλία, τη Γαλλία και σε χώρες της Ασίας, όπως την Ινδία, όπου αρχίζει να γίνεται και να κυριαρχεί η νέα υπο-παραλλαγή. Αυτή η υπο-παραλλαγή λοιπόν, φαίνεται ότι είτε είναι περισσότερο μεταδοτική, είτε ότι προκαλεί και κάποια μικρή ανοσιακή διαφυγή, με αποτέλεσμα να κολλάμε πολύ πιο εύκολα, ακόμα κι αν είχαμε κολλήσει κάποιο καιρό πιο πριν» δήλωσε στην αρχή η κ. Ψαλτοπούλου στη δημοσιογράφο.

Εν συνεχεία, αναφορικά με τα εμβόλια σημείωσε το εξής: «τα εμβόλια, καλύπτουν ως προς τη σοβαρή νόσηση, η οποία είναι και το ζητούμενο. Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ζητούμενο είναι να μη χάσουμε τη ζωή μας και για αυτό υπάρχει και η σύσταση γενικά, ειδικά για τις ηλικίες 60, 70, 80, 90, άτομα με σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπου αν νοσήσουν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χάσουν τη ζωή τους. Η σύσταση λοιπόν, είναι για τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο που έχουμε στη διάθεσή μας, στη χώρα μας από τον Οκτώβριο. Κατανοώ ότι ίσως τα νούμερα δεν ήταν μέχρι τώρα υψηλά, επομένως είχαμε μια υστέρηση όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Τώρα όμως, έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και σε 24 ώρες να αυξηθούν με τον εμβολιασμό πολύ περισσότερο τα αντισώματα μας, έτσι ώστε να μπορούμε να καλυφθούμε κυρίως από τη σοβαρή νόσηση».

«Γενικά όλες οι παραλλαγές δεν έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις και περίπου ό,τι συμπτώματα βλέπαμε και πριν βλέπουμε και τώρα όπως τον πυρετό, την καταρροή, το μπούκωμα ακόμα και την απώλεια όσφρησης και γεύσης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μικρότερες δηλαδή από 5%, μπορεί να είναι και εσωτερικά συμπτώματα. Γενικά είναι όλα αυτά όπως ο βήχας, η δύσπνοια, η δυσφορία (…). Τώρα έγινε μια μελέτη, μια καταγραφή των δεδομένων των ασθενών που νοσούσαν, ειδικά από την νέα υπο-παραλλαγή σε μεγαλύτερο βαθμό στη Μεγάλη Βρετανία και προστέθηκαν και άλλα συμπτώματα όπως ένα άγχος να δημιουργείται ταυτοχρόνως με την νόσηση και μια δυσκολία για τον ύπνο. Επομένως, μπορεί να υπάρχουν και γενικότερα συμπτώματα που μπορεί να μας επηρεάζουν και μπορεί να εμφανίζονται στη νόσηση από κορονοιό και γενικά μπορεί να υπάρχουν επίσης παράξενα και σπάνια συμπτώματα τα οποία έχουν καταγραφεί και σε προηγούμενες υπο-παραλλαγές, τα οποία είναι δεκάδες» υπογράμμισε η κ. Ψαλτοπούλου ερωτηθείς σχετικά με τη νέα υπο-παραλλαγή και τα συμπτώματά της.

Έπειτα, αναφορικά με την γρίπη και το αντιγριπικό εμβόλιο επισημαίνει το εξής «βλέπετε ότι στη γρίπη, στα επιδημιολογικά δεδομένα έχουμε ευτυχώς θανάτους σε μονοψήφιο αριθμό εβδομαδιαίως, το οποίο είναι και το θετικό στοιχείο. Με άλλα λόγια, φαίνεται να έχουμε κερδίσει αυτό το στοίχημα όσον αφορά τη γρίπη τουλάχιστον (…). Οι κατηγορίες 60, 70, 80, και 90 ετών και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, με χρόνια προβλήματα υγείας ή με προβλήματα που σχετίζονται με ανοσοκαταστολή και φλεγμονώδη κατάσταση που μπορεί να είναι για παράδειγμα και μια σοβαρή παχυσαρκία, είναι καλό να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο για να θωρακιστούν οι ίδιοι και να μην κινδυνεύσουν να μπουν στο νοσοκομείο ή στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι σημαντικό λοιπόν, για την ασφάλειά τους όσο μπορούν σε εσωτερικούς χώρους να φοράνε τη μάσκα τους».

«Είναι σημαντικό αν ένα παιδί εμφανίσει πυρετό ή κάποιο σύμπτωμα καλύτερα να παραμείνει σπίτι και να μην υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση όσον αφορά τις απουσίες. Οι μάσκες-δεν έχουν αυτή τη στιγμή και στην Ευρώπη και οπουδήποτε-επανέλθει ξανά τουλάχιστον σε υποχρεωτικότητα. Όλα αυτά είναι σε επίπεδο συστάσεων. Τώρα, ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάποιο νόσημα καλό είναι και η απολύμανση των χώρων και το πλύσιμο καλά των χεριών των παιδιών, έτσι ώστε να προστατευτούν ισχυρά από λοιμώξεις οι οποίες είναι μεταδοτικές και μεταφέρονται και με τις επιφάνειες» είπε στο τέλος η κ. Ψαλτοπούλου για τα σχολεία και τους μαθητές.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δυνατές εκπλήξεις με το ψηφοδέλτιο του Φίλιππου Καμπούρη υποψήφιου περιφερειάρχη

Με συγγενείς ομήρων της Χαμάς συναντήθηκε η Σακελλαροπούλου – «Αμέριστη η συμπαράσταση του ελληνικού λαού»

Εκπροσώπηση του Δήμου Αμαρουσίου στο Colourday Festival στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι