Η 6η διάλεξη του Κύκλου «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα Ποιητή, τον Ποιητή του Αιγαίου και του Φωτός, Οδυσσέα Ελύτη. Η διάλεξη διοργανώθηκε από το Αυτοτελές Γραφείο Αθλητισμού και Πολιτισμού και έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024.
Υπό τη μουσική υπόκρουση μελοποιημένων στίχων του Οδυσσέα Ελύτη, η διακεκριμένη Φιλόλογος και Συγγραφέας κα Ανθούλα Δανιήλ παρουσίασε το θέμα «Οδυσσέας Ελύτης – Δοκίμια (Εν Λευκώ & Ανοιχτά Χαρτιά)». Με διδακτορική διατριβή στο έργο του Ποιητή και ευρύτερο σημαντικό επιστημονικό, μελετητικό, κριτικό αλλά και προσωπικό λογοτεχνικό έργο, η ομιλήτρια γοήτευσε το ακροατήριο, μετον χειμαρρώδη λόγο της, παρουσιάζοντας την πολύπλευρη προσωπικότητά του Ελύτη, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τον ποιητικό του λόγο αλλά και από τα πεζά κείμενα, τα δοκίμια, τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του.
«…. από τα βιβλία του, τα οποία είναι καθαρώς δοκιμιακά, το εμβληματικότερο είναι αυτό με τον τίτλο «Ανοιχτά Χαρτιά» και ένα ακόμα με τον τίτλο «Εν Λευκώ». Στο πρώτο, ο τόμος περιλαμβάνει τα νεανικά γραψίματα του ποιητή, τα πρώτα σκιρτήματα, το πώς άρχισε να γράφει, τι τον κέντρισε, πώς έβλεπε την Ελλάδα, ποια αποστολή ένιωσε ότι είχε αναλάβει, ποιο το σκεπτικό της νέας ποίησης για την ανανέωσή της… Στο «Εν Λευκώ», ο Ελύτης συγκέντρωσε όλα τα βιβλία που εξέδωσε κατά καιρούς, όπως τα «3Χ7 έψιλον», την «Ιδιωτική Οδό», τον «Κήπο με τις αυταπάτες», την «Αναφορά στον Ανδρέα Εμπειρίκο», «Τα δημόσια και τα ιδιωτικά», μελέτες όπως «η Μαγεία»του Παπαδιαμάντη, όπως και για ζωγράφους που συνεργάστηκε και σχεδίασαν εξώφυλλα των ποιητικών του συλλογών. Εδώ υπάρχει και η ομιλία του Οδυσσέα Ελύτη προς τους ομογενείς της Σουηδίας, μετά την βράβευσή του με Νόμπελ, τον Νοέμβριο του 1979 «….Είμαστε οι μόνοι σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη που έχουμε το προνόμιο να λέμε τον ουρανό «ουρανό» και τη θάλασσα «θάλασσα», όπως την έλεγαν ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι λίγο αυτό. Η γλώσσα δεν είναι μόνο ένα μέσον επικοινωνίας. Κουβαλάει την ψυχή του λαού μας κι όλη την ιστορία και όλη του την ευγένεια…»
Τον χαιρετισμό του Δημάρχου Αμαρουσίου κ.Θεόδωρου Αμπατζόγλου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Νικολάου Πέππα μετέφερε η Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού κα Άννα Βαγιωνά, η οποία παρουσίασε το πολυσχιδές έργο της καςΑνθούλας Δανιήλ, η οποία φέτος τον Μάρτιο τιμήθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα.
Ο Ελύτης στο λόγο του στη Σουηδική Ακαδημία χρησιμοποίησε τον στίχο του Γερμανού Ποιητή Φρ.Χέλντερλιν«και τι χρειάζουνται οι ποιητές σ΄αυτούς τους μικρόψυχους καιρούς;». Καιρούς «ένδειας»,προτείνει στο βιβλίο τουΣεφερικά ο διακεκριμένος Φιλόλογος – Συγγραφέας κ.Γιάννης Ρηγόπουλος, καιρούς που τους λείπει η «ιεροφάνεια» και η «θεοφάνεια». Και απαντά: «αν δεν είναι οι ποιητές αρμόδιοι να «εφεύρουν πόρους», περάσματα, για να βγει η κοινωνία από το αδιέξοδο, τότε ποιοι είναι;» Ενδιαφέρουσα στο πλαίσιο της παρέμβασής του και η αναφορά στον Εικαστικό Ελύτη θέμα με το οποίο, στο πλαίσιο του μακρόχρονου μελετητικού του έργου, ασχολήθηκε διεξοδικά.
Από τον Δήμο Αμαρουσίου παρευρέθησαν η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων κα Ρένα Χαλιώτη και η Δημοτική Σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα Νέας Γενιάς & Εθελοντισμού κα Φανή Λέκκα.
Παρέστησαν εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της πόλης, πολλοί διακεκριμένοι φιλόλογοι και άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και πλήθος πολιτών του Αμαρουσίου και της ευρύτερης περιοχής.
Η επόμενη διάλεξη θα γίνει τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 και Ώρα 18:30 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.
Θέμα : «Η ιδιότυπη σατυρική ποίηση του Κ.Γ. Καρυωτάκη», με τον κ. Δημήτρη Αγγελάτο, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του ΕΚΠΑ.