marousinews.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΑΡΟΥΣΙ

Λαμπρός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Μαρούσι

Κοινοποίηση

Θεόδωρος Αμπατζόγλου: «Αυτές οι ιδέες που οδήγησαν τους προγόνους μας στον ξεσηκωμό του 1821, όταν διεκδίκησαν την ελευθερία τους κόντρα στις διεθνείς συγκυρίες ας αποτελέσουν την εφαλτήρια δύναμη και για τους σημερινούς αγώνες»

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα το Μαρούσι γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης για την Ελευθερία, αποτίνοντας φόρο τιμής στη θυσία των αγωνιστών του ’21, στους οποίους οφείλουμε την Εθνική μας υπόσταση και υπερηφάνεια.

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, είναι μία μέρα διπλού εορτασμού, που σηματοδοτεί ταυτόχρονα τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου και την έναρξη του αγώνα του ’21.

Σύσσωμη η Δημοτική Αρχή της πόλης με επικεφαλής το Δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, της Περιφέρειας Αττικής, των Τοπικών Αρχών, των Συλλόγων και Φορέων της πόλης και πλήθος πολιτών, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής και συνεόρτασαν το σημαντικό αυτό γεγονός στη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας, με το οποίο συνδέθηκε η γέννηση του νεοελληνικού κράτους.

Με την καθιερωμένη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις.

Ακολούθως, ο Ιερός Κλήρος και το εκκλησίασμα μετέβησαν πεζή στο Μνημείο Ηρώων της πόλης, όπου σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο κ. Αμπατζόγλου και τους εκπροσώπους Φορέων της πόλης, καθώς και η Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας αναφέρθηκε στην υπέρτατη αξία της ελευθερίας που διαπότισε τους Ήρωες του ΄21, στην αυτοθυσία και τις μεγαλειώδεις πράξεις των προγόνων μας για το ιδανικό της ελευθερίας και επισήμανε το νόημα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην δική μας εποχή.

«Η 25η Μαρτίου δεν αποτελεί απλά και μόνο μια σχολική υπόθεση ή εκδήλωση, ούτε συρρικνώνεται σε μια συνηθισμένη επέτειο. Η 25η Μαρτίου 1821 είναι ιστορικό, εθνικό και κοινωνικό γεγονός ύψιστης σημασίας. Ο εορτασμός της δεν μπορεί να είναι απλά επετειακός, ούτε να έχει μουσειακό αποτύπωμα» σημείωσε και πρόσθεσε:«Η 25η Μαρτίου είναι παρούσα και σήμερα και για πάντα. Όχι μόνο γιατί δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά γιατί οι παρακαταθήκες της, τα διδάγματά της και το αξιακό της στερέωμα οφείλουν να διαμορφώνουν τις συνειδήσεις μας. Δεν μπορείς να κατανοήσεις και να γιορτάσεις τη σημερινή μέρα με χειραγωγημένες συνειδήσεις, ιδεολογίες παρακμής και κοσμοθεωρίες λατρείας του χρήματος και των υλικών αγαθών. Πριν από αυτά οφείλουμε να στοχαστούμε, ιδιαίτερα σήμερα, το μέγα ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας. Γιατί αυτή η μάχη στην ιστορία δεν δίνεται άπαξ.
Κάθε εποχή οφείλει να δίνει τον δικό της αγώνα».

Κλείνοντας τον Πανηγυρικό της Ημέρας ο κ. Αμπατζόγλου ανέφερε: «Αυτές οι ιδέες που οδήγησαν τους προγόνους μας στον ξεσηκωμό του 1821, όταν διεκδίκησαν την ελευθερία τους κόντρα στις διεθνείς συγκυρίες και «τις πραγματικότητες της εποχής», ας αποτελέσουν την εφαλτήρια δύναμη και για τους σημερινούς αγώνες. Με τη θυσία τους, όλοι όσοι πραγματοποίησαν την παλιγγενεσία και βίωσαν την ελευθερία είτε με τη ζωή είτε με τον θάνατο, έγιναν οι ίδιοι ιδέες και πρότυπα. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, ζωντανή τη μνήμη τους και το δίδαγμά τους. Χρόνια Πολλά!!!»

Ακολούθησε παρουσία πλήθους κόσμου η παρέλαση των μαθητών/τριών Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, των Προσκόπων, των Οδηγών και των Πολιτιστικών Συλλόγων, υπό τους ήχους πατριωτικών εμβατηρίων που παιάνιζε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού με χαιρετισμό του Δημάρχου κου Αμπατζόγλου στους παριστάμενους και ανταλλαγή ευχών για τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου.

Η «Μικτή Χορωδία Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αιμίλιου Γιαννακόπουλου έδωσε μία υπέροχη συναυλία με επετειακές ερμηνείες.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου στις εορταστικές εκδηλώσεις συνοδευόταν από τη σύζυγό του Ελένη Τριανταφύλλη – Αμπατζόγλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Προϋπολογισμός ευθύνης, συνέπειας και αποτελεσματικότητας ο Προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2024 του Δήμου Αμαρουσίου

Ο Κώστας Μακεδόνας έρχεται στο Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2023

Ο Δήμος Αμαρουσίου αποκτά διαδικτυακό ραδιόφωνο – Πρεμιέρα με τη συνέντευξη του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στη δημοσιογράφο Αθηναΐδα Νέγκα