marousinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΜΑΡΟΥΣΙΠΑΙΔΕΙΑ

Μαρούσι: Επιστολή του Συλλόγου Γονέων του 9ου δημοτικού στην Κεραμέως – Δεν οργανώθηκε καμία εκδρομή για τα παιδιά

Κοινοποίηση

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αρνούνται να προχωρήσουν σε εξωτερικές δράσεις προκαλώντας αγανάκτηση και προβληματισμό στους γονείς.

Οι σχολικές δράσεις εκτός σχολείου είναι πολύ σημαντικές στην περαιτέρω ανάπτυξη των μαθητών, ειδικά εάν αυτά πηγαίνουν στο Δημοτικό. Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση αλλά και με σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας τα σχολεία οφείλουν να πραγματοποιούν σχολικές δράσεις εκτός σχολείου καθώς οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να δημιουργούν ερεθίσματα και να προσφέρουν εμπειρίες στους μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί του 9ου δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, όπως αποκαλύπτει επιστολή που στάλθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μεταξύ άλλων αρμόδιων φορέων και στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αρνούνται να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους δράσεις προκαλώντας αγανάκτηση και προβληματισμό στους γονείς.

Συγκεκριμένα στην επιστολή που έφθασε και στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου Αμαρουσίου καθώς και στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’Αθηνών αναφέρεται ότι: «Καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-2022 το σχολείο μας δεν έχει πραγματοποιήσει καμία σχολική δράση εκτός σχολείου σύμφωνα με όσα προβλέπει η Υ.Α. Στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών λόγω covid-19 αν και οι αποφάσεις/ εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί δεν απαγόρευαν εξ’ολοκλήρου ποτέ την πραγματοποίηση εκδρομών, το Συμβούλιο Διδασκόντων επέλεγε όλο το χρόνο να μην προχωρήσει σε πραγματοποίηση εκδρομών με δικαιολογία την ασφάλεια των μαθητών & των εκπαιδευτικών.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε πως παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας για την πραγματοποίηση των σχολικών δράσεων εκτός σχολείου εμπεριέχουν ασάφειες και αφήνουν κενά ως προς τον τρόπο υλοποίησης των εκδρομών και την ευθύνη για την υλοποίηση των εκδρομών αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς, υπήρχαν Δημόσια σχολεία γειτονικά στο δικό μας καθώς και ιδιωτικά σχολεία στη περιοχή που ήδη έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών εκδρομών και σχολικών περιπάτων.

Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε πως οι σχετικές εγκύκλιοι και διατάξεις αναφορικά με τις σχολικές εκδρομές ορίζουν μόνο το ανώτατο όριο στον αριθμό των δράσεων που επιτρέπονται και ως εκ τούτου δίνουν το δικαίωμα στη σχολική μονάδα να επιλέξει την μη πραγματοποίηση εκδρομών χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση ή δυνατότητα αντίλογου από τους γονείς και τους κηδεμόνες.

Οι σχολικές μονάδες πέρα από τον τυπικό ρόλο της κάλυψης της απαραίτητης ύλης που έχει οριστεί από το Υπουργείο, οφείλουν να δημιουργούν ερεθίσματα και να προσφέρουν εμπειρίες στα παιδιά πόσο μάλλον σε μια περίοδο που το σχολείο έχει αποστειρωθεί με σκοπό την αποφυγή της διάδοσης του νέου κορονοϊού Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από διαρκείς πιέσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, προς τη Διεύθυνση του σχολείου, καθώς και μεγάλης μερίδας των γονέων και κηδεμόνων, υπήρξε μια αρχική υπόσχεση ότι το σχολείο θα πραγματοποιούσε μια συνολική εκδρομή στο τέλος της χρονιάς. Δυστυχώς όμως, και προς την απογοήτευση όλων μας, τέθηκαν λόγοι γραφειοκρατικοί για την αδυναμία πραγματοποίησης μαζικής εκδρομής του σχολείου και τελικά επιλέχθηκε η λύση της πραγματοποίησης εκδρομών ανά τάξη, η οποία όμως λύση επαφίεται αποκλειστικά στη διάθεση του εκπαιδευτικού κάθε τμήματος της εκάστοτε τάξης για να υλοποιηθεί και αφού βέβαια υπάρξει η σχετική συμφωνία και συνεργασία όλων των εκπαιδευτικών της τάξης καταλήγει στην απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, σήμερα 19/5/2022 που συντάσσεται αυτή η επιστολή, είναι οι τάξεις Α, Β, Ε και ΣΤ να προγραμματίζουν εκδρομή ενώ οι υπόλοιπες τάξεις (Γ & Δ) να μην έχουν γνωστοποιήσει καμία αντίστοιχη διάθεση. Το σχολείο είναι υποχρεωμένο να παρέχει ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση σε όλους τους μαθητές του και να φροντίζει σε συνεργασία με τη διεύθυνσή του να βρίσκει τον τρόπο να έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής τους ζωής».

Στην επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού σχολείου Αμαρουσίου επισημαίνει επίσης ότι: «Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά βιώνουν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δυσχερές, με διαδοχικές περιόδους καραντίνας, με κλειστά σχολεία, χωρίς εκδηλώσεις, γιορτές ή δράσεις εντός του σχολείου, χωρίς ζεστό φαγητό στο ολοήμερο, με διαλλείματα στα οποία απαγορεύεται να μιλήσουν σε συμμαθητές τους σε άλλες τάξεις ή να παίξουν απλά παιχνίδια στο προαύλιο. Καλούμε λοιπόν όλους τους αποδέκτες της επιστολής μας στην γραπτή τους τοποθέτηση
επί του θέματος ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και να υπάρχει διαφάνεια.

Η καταγγελία μας καθώς και η σχετική απάντηση όλων, θα δημοσιοποιηθεί σε όλους τους γονείς & κηδεμόνες του σχολείου μας.

Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβανόμαστε, ότι οι ασάφειες ενδεχομένως οδηγούν το Σύλλογο Διδασκόντων σε λανθασμένες αποφάσεις και αναγνωρίζουμε ότι το περιβάλλον στο οποίο οι εκπαιδευτικοί εργάζονται έχει επιβαρυνθεί, λόγω των επιπλέον διαχειριστικών υποχρεώσεων που προέκυψαν από τον Covid-19, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού, η δυσκολία αναπλήρωσης ασθενών συναδέλφων εσωτερικά, η μη διαθεσιμότητα διορισμένου προσωπικού αναπλήρωσης, η μη επάρκεια παράλληλων στηρίξεων που δεν διορίστηκαν στο σχολείο ενώ θα έπρεπε, καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους. Ζητάμε λοιπόν από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας να εξαντλούν τις δυνατότητες και όχι να τις αφανίζουν! Πόσο ακόμα θα χρησιμοποιείται η δικαιολογία του Covid-19; Γιατί χρειάζεται να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών μας; Έχοντας διαθέσιμες 26 ολόκληρες ημέρες έως την λήξη της σχολικής χρονιάς 2021-2022 σίγουρα πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν…».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΡΙΖΑ: Κύκλος της ήττας που έκλεισε – Αιχμές για γαλάζια και πράσινη αλαζονεία

Ιωάννα Σπανομάρκου: Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Ανδρέα Λοβέρδου

Στην τελική ευθεία η διεξαγωγή του αγώνα «RUN MAROUSSI 2024 – ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ» του Δήμου Αμαρουσίου την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024