marousinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μηνύσεις και χημικά στα Εξάρχεια για την κοπή δέντρων – «Να σταματήσει το έργο και να παρουσιαστεί σχέδιο», λέει ο Δούκας

Κοινοποίηση

Την έντονη αντίδραση κατοίκων των Εξαρχείων προκάλεσε η απόφαση να κοπούν περίπου 70 δέντρα από συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο των εργασιών για τη δημιουργία σταθμού του μετρό πάνω στην πλατεία. Μάλιστα, η κατάσταση εκτροχιάστηκε με τα ΜΑΤ που συνόδευαν τα συνεργεία, να εκτοξεύουν χημικά κατά των κατοίκων

Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας  με ανάρτηση του πήρε θέση σε όσα εξελίσσονται, διαμηνύοντας ότι κανένα δέντρο δεν πρέπει να πάει χαμένο.

«Άλλο ένα τετελεσμένο της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Από το πρωί κόβονται δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα χαμένο δέντρο και διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή», σημείωσε ο Χάρης Δούκας.

«Δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο όπως το Μετρό να αποτελεί αντικείμενο οξυμένης αντιπαράθεσης. Καλούμε την ανάδοχη εταιρεία να σταματήσει αμέσως τις εργασίες κοπής και να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας νέος ο δήμαρχος Αθηναίων που θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο τόνισε ότι «κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Κώστας Ζαχαριάδης έκανε λόγο για υποκρισία και ζήτησε να επανεξεταστούν οι εναλλακτικές χωροθετήσεις. 

«Τι υποκρισία, ενώ όλοι προεκλογικά κόπτονται για το πράσινο και τους ελευθέρους χώρους στην πόλη μετεκλογικά στο όνομα “καλού σκοπο” κόβονται δέντρα και αναιρείται ο χαρακτήρας των ελεύθερων χώρων στην πόλη», επεσήμανε.

«Σήμερα, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, συνεργεία της αναδοχής εταιρείας κόβουν δέντρα δεκαετιών στην πλατεία Εξαρχείων, με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Είναι ο χώρος στον οποίο προγραμματίζεται η έξοδος του νέου σταθμού του metro», συμπλήρωσε.

«Είχαμε πει από την αρχή όχι η πόλη στο κέντρο της χρειάζεται και πράσινο και metro και πλατεία στα Εξάρχεια. Οι εναλλακτικές δυνατές χωροθετήσεις, όπως στην οδό Τοσίτσα, πρέπει να εξεταστούν. Οι όποιες εργασίες θα πρέπει να σέβονται την ανάγκη για διαβούλευση, καθώς και για ολοκληρωμένο σχεδιασμό των μεταφυτεύσεων που θα διασφαλίζει την ανάγκη της γειτονιάς για ελεύθερο χώρο και πράσινο», συνέχισε. 

«Η κυβέρνηση και η απερχόμενη Δημοτική Αρχή πρέπει να σεβαστούν την ετυμηγορία των δημοτών της πόλης και να μην δημιουργούν τετελεσμένα πριν την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από την νέας αρχή στις 1.1.2024. Είναι η δεύτερη μεθόδευση μετά την υπόθεση της Βασιλίσσης Όλγας», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, βρέθηκαν στην πλατεία η Ρωξάνη Μπέη από τον συνδυασμό του Χάρη Δούκα, ο Νάσος Ηλιόπουλος, και ο Πέτρος Κωνσταντίνου και ζήτησαν να τους δείξουν την άδεια για τις εκτελούμενες εργασίες. 

«Βρεθήκαμε το πρωί στην πλατεία Εξαρχείων. Ζητάμε άμεσα να σταματήσουν οι εργασίες κοπής δένδρων. Ζητήσαμε τις άδειες και δεν πήραμε καμία απάντηση. Είμαστε ήδη στο ΑΤ Εξαρχείων για να καταθέσουμε μήνυση. Στην Αθήνα δεν περισσεύει ούτε ένα δένδρο», σημείωσε σε ανάρτηση του ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αυτή τη στιγμή ο Νάσος Ηλιόπουλος, και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, η Ρωξάνη Μπέη βρίσκονται στο ΑΤ Εξαρχείων και υποβάλουν μήνυση προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το Σάββατο ο αγώνας Μαρούσι – Τρίτων

Στα εγκαίνια της Έκθεσης Τμημάτων Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού του Δήμου Αμαρουσίου παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου