marousinews.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΑΡΟΥΣΙ

«Ο Κολοσσός του Μαρουσιού και το σπίτι πάνω στο λόφο»

Κοινοποίηση

Στον Μαρουσιώτη διανοούμενο Γιώργο Κατσίμπαλη (1899-1978), μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες μορφές της θρυλικής γενιάς του ΄30, ήταν αφιερωμένη η διάλεξη με τίτλο «Ο Κολοσσός του Μαρουσιού και το σπίτι πάνω στο λόφο», που παρουσίασε ο ποιητής, βιβλιογράφος και μελετητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.


Στη εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτισμού& Αθλητισμού του Δήμου Αμαρουσίου στις 4 Μαρτίου 2024, στο Δημαρχείο, τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του Δημάρχου κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Νικoλάου Πέππα προς τον κ. Δημ. Δασκαλόπουλο για τη διάλεξή του και προς την οικογένεια του Γιώργου Κατσίμπαλη για την παρουσία της, μετέφερε η Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού κα Άννα Βαγιωνά.
Θερμές ήταν επίσης οι ευχαριστίες τους προς όλους τους/τιςσυμμετέχοντες/ουσες, «η μεγάλη ανταπόκριση των οποίωνμας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αποφασιστικά στην κατεύθυνση  αυτού του είδους δράσεων»σημείωσε η κα Βαγιωνά.


Στην εισήγησή του ο κ. Δασκαλόπουλος αναπτύσσοντας το έργο του Γιώργου Κατσίμπαλη,μελετητή, μεταφραστή και εκδότη μιας σειράς λογοτεχνικών περιοδικών, πουθεωρείται ο «Πατριάρχης» της βιβλιογραφίας της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας, υπογράμμισε:«Σε μια εποχή που σπάνια έσπαζαν το γλωσσικό φράγμα οι Έλληνες ποιητές και πεζογράφοι, ο Γιώργος Κατσίμπαλης προώθησε κείμενα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στην αγγλική γλώσσα. Λάτρης του Κωστή Παλαμά αγωνίστηκε για τη διεθνή προβολή του παλαμικού έργου, πάντα ιδίοις εξόδοις, χωρίς καμιά υποστήριξη και δημιούργησε το Ίδρυμα Κ. Παλαμά.

Με την εκρηκτική ιδιοσυγκρασία του και το αυθεντικό, ζωτικό και ειλικρινές πνεύμα του υπήρξε ο κινητήριος μοχλός των καλλιτεχνικών κύκλων του μεσοπολέμου. Η εμβληματική του προσωπικότητα έχει μείνει αποτυπωμένη στο πρόσωπο του μυθικού πρωταγωνιστή του Henry Miller στο βιβλίο του Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ».


Το πολύτιμο αρχείο του Γιώργου Κατσίμπαλη περιλαμβάνει πλούτο βιβλίων και επιστολών από όλους σχεδόν τους Έλληνες ποιητές και πεζογράφους του 20ού αιώνα. Κυρίαρχη θέση κατέχει η επί περίπου μισό αιώνα αλληλογραφία του με τον επιστήθιο φίλο του Γιώργο Σεφέρη, μία πραγματική κιβωτός για την ελληνική και ξένη λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Η αλληλογραφία αυτή, με φιλολογική επιμέλεια του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, εκδόθηκε το 2009 από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ σε δίτομη -1000 σελίδων – έκδοση με τίτλο «Αγαπητέ μου Γιώργο» – Αλληλογραφία (1924-1970) του Γιώργου Κατσίμπαλη με τον Γιώργο Σεφέρη.


Σήμερα, μια εντοιχισμένη επιγραφή στη συμβολή των οδών Χαϊμαντά και Αισώπου, που αναφέρει «Τριανέμι». Ο ομφαλός της γης. Κωστής Παλαμάς», θυμίζει στους περαστικούς ότι εκεί έζησε μια από τις πιο λόγιες οικογένειες του τόπου μας. Στο φιλόξενο εκείνο σπίτι συνήθιζαν να μαζεύονται σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών για να συζητήσουν τα ζέοντα θέματα της εποχής.
Ανάμεσα στις εικόνες με τις οποίες συνόδευσε την παρουσίασή του ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος προβλήθηκε σχέδιο της οικίας Κατσίμπαλη, του σπουδαίου ζωγράφου μας Σπύρου Βασιλείου.


Ο Δήμος Αμαρουσίου επιχειρεί να φωτίσει με τις δράσεις του μαρτυρίες της ζωής και του έργου σημαντικών ανθρώπων που έζησαν εδώ και διαμόρφωσαντην ιστορία και την πνευματική πορεία του τόπου.

Όπως τόνισε ο ομιλητής,«όλα αυτά μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν, αλλά φωτίζουν το παρόν όλων μας».

Στο διάλογο που ακολούθησε τονίστηκε η ανάγκη ονοματοδοσίας οδού της πόλης προς τιμήν του Γιώργου Κατσίμπαλη. Η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων κα Ρένα Χαλιώτη δεσμεύτηκε να παρουσιάσει το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Αμαρουσίου.

Παρέστησαν επίσης από τη Δημοτική Αρχή, ο κ. Δημήτρης Σμυρνής, Αντιδήμαρχος Νομικών Υποθέσεων και η κα. Φανή Λέκκα, Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς.
Επίσης παρέστησαν:Η Καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών του Παν/μίου της Βιέννης, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών κα Μαρία Στασινοπούλου, ο Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Παυλόπουλος, οι διδάκτορες Φιλολογίας κες Ασπασία Γκιόκα και Ανθούλα Δανιήλ και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι Φιλόλογοι, η Πρόεδρος κα Στέλλα Χατζημαρή και πολλά μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Αμαρουσίου,εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και πλήθος πολιτών του Αμαρουσίου και της ευρύτερης περιοχής.


Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Άννα Βαγιωνά, η οποία από κοινού με τον συγγραφέα-διδάκτορα φιλολογίας κ. Γιάννη Ρηγόπουλο έχει την ευθύνη σχεδιασμού του Κύκλου «Νεότερη Ελληνική Ποίηση».

Την ευθύνη οργάνωσης και επικοινωνίας είχε η κα Ρούλα Ρέππου.

Η επόμενη διάλεξη είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 8 Απριλίου 2024, και ώρα 18:00, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, με θέμα: «Ο Άγγελος Σικελιανός:Η Ποίηση-Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ», με εισηγήτρια την κα Μαντώ Μαλάμου, διδάκτορα Φιλολογίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διακοπές νερού σήμερα σε Μαρούσι, Περιστέρι και άλλες έξι περιοχές

Βία ανηλίκων: Μπαράζ επιθέσεων από ομάδες νεαρών σε Κηφισιά, Μαρούσι και Νέα Ιωνία

Στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του 2ου Συστήματος Προσκόπων Αμαρουσίου παρέστη ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου