marousinews.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 17 στρέμματα παραχωρήθηκαν στον Δήμο Αθηναίων από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ

Κοινοποίηση

Δύο χώροι άνω των 17 στρεμμάτων (17.300 τ.μ.) που βρίσκονται στα Σεπόλια και τη Ριζούπολη παραχωρήθηκαν στον Δήμο Αθηναίων από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ), με στόχο να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου και να παραδοθούν στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Πρόκειται για την έκταση 13.475 τ.μ. της ιστορικής ποτοποιίας ΒΟΤΡΥΣ, δίπλα από το εργοστάσιο Κοροπούλη -το οποίο πρόσφατα κατεδαφίστηκε και διαμορφώνεται σε χώρο πρασίνου- καθώς και για ένα οικόπεδο έκτασης 3.811 τ.μ. στη Θερμίδα της Ριζούπολης, που γειτνιάζει με σχολείο και πάρκο. Δήμος Αθηναίων και ΚΤΥΠ υπέγραψαν στο δημαρχείο της πόλης τις σχετικές συμβάσεις, κάνοντας την αρχή για την αναβάθμιση των δύο χώρων, η οποία αποτελεί και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε δήλωσή του, αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων, τόνισε: «Σήμερα η Αθήνα κερδίζει δύο νέες εκτάσεις πρασίνου, που σημαίνει περισσότερο ελεύθερο χώρο και οξυγόνο για τους κατοίκους της. Ευχαριστούμε τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. για τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου της ιστορικής ποτοποιίας ΒΟΤΡΥΣ, που παρέμενε εγκαταλελειμμένος εδώ και τέσσερις δεκαετίες και που πλέον θα μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων. Αντίστοιχα είναι τα σχέδια και στη Ριζούπολη, όπου αναλαμβάνουμε να διαμορφώσουμε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο σε χώρο πρασίνου και αναψυχής».

Παρόντες στις υπογραφές των συμβάσεων ήταν ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Δόμησης, Γιώργος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος ΔΣ της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» Τίμος Κατσίπος, ο διευθύνων σύμβουλος, Θανάσης Γιάνναρης και η γενική διευθύντρια Λειτουργίας και Διαχείρισης Πόρων, Μαρία Μιχοπούλου.

Από πλευράς ΚΤΥΠ, ο κ. Γιάνναρης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σήμερα υπογράψαμε την παραχώρηση στον Δήμο Αθηναίων δύο εμβληματικών ακινήτων, ιδιοκτησίας της εταιρείας μας, σε σημαντικές περιοχές της Αθήνας, δίνοντας τη δυνατότητα αναβάθμισης και καλυτέρευσης της ζωής των κατοίκων της πόλης μας». «Αγαπητέ δήμαρχε, κ. Μπακογιάννη, με την παραχώρηση των δύο ακινήτων, έχετε την ευκαιρία να εμπλουτίσετε κι άλλο το δημιουργικό σας έργο», πεόσθεσε.

Ο κ. Αποστολόπουλος, σε δήλωσή του, σημείωσε: «Με τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία και αυτό αντανακλά στη σημερινή υπογραφή. Ως δήμος δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους χώρους σε ΒΟΤΡΥΣ και Θερμίδα, προς όφελος των Αθηναίων».

Σκοπός της παραχώρησης -η οποία γίνεται άνευ ανταλλάγματος- είναι αφενός η βελτίωση του κοινόχρηστου χώρου προς όφελος των κατοίκων αφετέρου η φύλαξη και προστασία του ακινήτου. Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης -που έχει διάρκεια πέντε ετών με προοπτική παράτασης- ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο κατάλληλα για ελέυθερη πρόσβαση στους δημότες.

Βάσει της σύμβασης, στα σχέδια του δήμου είναι η διαμόρφωση του χώρου με φυτεύσεις, η δημιουργία διαδρομών περιπάτου και χώρων ανάπαυσης, η εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού και αστικού εξοπλισμού. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται, επίσης, ο καθαρισμός και η συντήρηση του χώρου με δικές του δαπάνες.

Στα κτίρια που βρίσκονται μέσα στον χώρο δεν προβλέπονται, σε πρώτη φάση, κτιριοδομικές ή αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Οποιαδήποτε διαμόρφωσή τους σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει μόνο μετά από συνεννόηση με την ΚΤΥΠ και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι χώροι, πάντως, θα καθαριστούν και θα γίνουν οι απαραίτητες μυοκτονίες, ώστε να μην αποτελούν εστίες μόλυνσης, ενώ για την ασφάλεια των επισκεπτών δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτά.

Ταυτόχρονα, στον Δήμο Αθηναίων περνά μέσω της ΚΤΥΠ μία έκταση περίπου 4 στρεμμάτων (3.811 τ.μ.) που βρίσκεται επί των οδών Βόλβης, Πιτυούντος, Ερμωνάσσης, Οφιούντος και Κρώμνης στη Θερμίδα της Ριζούπολης και γειτνιάζει με το 22ο Λύκειο Αθηνών, καθώς και με γήπεδο. Ο δήμος σκοπεύει να διαμορφώσει εκεί έναν νέο χώρο πρασίνου και περιπάτου για τους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με το συμφωνητικό παραχώρησης, ο Δήμος Αθηναίων θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εν γένει καλή χρήση του χώρου, για τον καθαρισμό και τη γενικής φύσεως συντήρηση του συνόλου της ιδιοκτησίας της ΚΤΥΠ ΑΕ, καθώς και για την κάλυψη κάθε είδους δαπάνης που θα απαιτηθεί για τους συγκεκριμένους σκοπούς.

Ο δήμος προτίθεται να αναμορφώσει τον χώρο κατάλληλα, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών σε χώρο πρασίνου. Συγκεκριμένα, όπως και στην περίπτωση του ΒΟΤΡΥΣ, θα διαμορφώσει την έκταση με φυτεύσεις, θα δημιουργήσει διαδρομές περιπάτου και χώρους ανάπαυσης και θα εγκαταστήσει δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και αστικό εξοπλισμό. Παράλληλα, θα αναλάβει τον καθαρισμό και τη συντήρηση του χώρου με δικές του δαπάνες.

newsbeast

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Με επιστολή η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Αμαρουσίου εφιστά την προσοχή των κατοίκων για την ορθολογική χρήση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Τυμφρηστού και Παμίσου

Μαρούσι: Αναμένεται να πάρει το ΑΦΜ μέσω σύστασης

Πρόγραμμα Εκλογής για την διενέργεια των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023