marousinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΜΑΡΟΥΣΙ

«Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι» για νομοσχέδιο ΥΠΕΣ: «Διακυβέρνηση αντί για Τοπική Δημοκρατία»

Κοινοποίηση

Οι μεγάλες αλλαγές που θα επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής της παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ.

Ο συνδυασμός με επικεφαλής και υποψήφια δήμαρχο Κατερίνα Ψάλτη εκφράζει την αντίθεσή του ως προς την κατάργηση των Επιτροπών, των Νομικών Προσώπων, των Κοινωφελών Επιχειρήσεων κ.λπ. θεωρώντας ότι οδηγεί τους Δήμους σε μια μορφή δημαρχοκεντρικής διακυβέρνησης και όχι αυτοδιοίκησης, με υποβαθμισμένο τον ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων. Παράλληλα, διατυπώνει την άποψη ότι ο έλεγχος με τους λεγόμενους «δείκτες ποιότητας», των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών, ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση τους, λόγω της υποχρηματοδότησης των Δήμων.

Η ανακοίνωση του συνδυασμού έχει ως εξής:

«Αναρτήθηκε νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών, σε δημόσια διαβούλευση, για να ψηφιστεί πριν από της αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023. Πρόκειται για σαρωτικού χαρακτήρα νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «αναμόρφωση της διακυβέρνησης» δήμων και περιφερειών. Νόμιμες πλέον οι τηλεδιασκέψεις των συμβουλίων, διευρύνοντας τις αποστάσεις από τους πολίτες.
– Καταργούνται οι Οικονομικές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής.
– Καταργούνται οι κοινωφελείς επιχειρήσεις μέσω των οποίων οι Δήμοι ασκούσαν κοινωνική πολιτική.
– Καταργούνται οι σχολικές επιτροπές, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και του γονεϊκού κινήματος.
– Καταργούνται πάνω από 500 ΝΠΔΔ, μεταξύ των οποίων και τα ΚΑΠΗ, και μεταφέρονται στο οργανόγραμμα των Δήμων. Καταργείται έτσι με αυτό τον τρόπο η συμμετοχή των εργαζομένων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στα ΔΣ αυτών των νομικών προσώπων.
– Καθιερώνονται δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ που συνδέονται με την ήδη ισχνή χρηματοδότηση των δήμων. Η πολιτική αυτή είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα που οδηγεί προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΟΤΑ και την απώλεια κάθε ψήγματος δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα αυτών.
– Με τον Καποδίστρια συρρικνώθηκαν οι Δήμοι και οι κοινότητες από 5823 σε 1034. Με τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη οι Δήμοι ανέρχονται σε 332 συνολικά σε όλη την Ελλάδα και ενσωμάτωσαν όλες τις κοινότητες.
– Μειώθηκε ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων. Στο Μαρούσι την επόμενη περίοδο από 41 θα έχουμε 35 δημοτικούς συμβούλους.
– Μεταφέρθηκαν πολλές αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου σε επιτροπές.
– Τριπλασιάστηκε το όριο απευθείας αναθέσεων από το Δήμαρχο.
– Καθιερώθηκε πενταετής θητεία όπου η πλειοψηφούσα παράταξη θα καταλαμβάνει των 60% των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο.

Αντί της διεύρυνσης της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων οδηγούμαστε, στο όνομα της «αποτελεσματικότητας» σε ένα ξενόφερτο μοντέλο «διακυβέρνησης» όπου ο Δήμαρχος από αιρετό πολιτικό πρόσωπο αναγορεύεται σε «Κυβερνήτη» και το Δημοτικό Συμβούλιο από όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων απονευρώνεται σε «επιτροπή διαβούλευσης» χωρίς ουσιαστικές αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Η δημοκρατία συρρικνώνεται. Η συμμετοχή των πολιτών αποκτά διακοσμητικό χαρακτήρα. Οι Δήμοι Α.Ε. θα είναι πλέον πραγματικότητα και με τον νόμο με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.

Μοναδική απάντηση στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης οι δικοί μας αγώνες και η ψήφος μας στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο Μαρούσι ψηφίζουμε – στηρίζουμε τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ».

amarysia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διάρκεια κύκλου: Πώς συνδέεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Τροχαίο τώρα στην Κηφισίας στο Μαρούσι – Μηχανή παρέσυρε δύο πεζούς

Εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Μαρούσι