Οι ορμόνες παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας.
Οι ορμόνες είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι του σώματός μας. Παράγονται στους ενδοκρινείς αδένες και επικοινωνούν με τους ιστούς και τα όργανα. Επίσης παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας.
Όταν οι ορμόνες μας συγχρονίζονται, το σώμα μας λειτουργεί σαν μια καλά λαδωμένη μηχανή και είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός μας. Νιώθουμε υπέροχα.
10 συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε την ορμονική σας υγεία
Προσπαθήστε να μην πίνετε καφέ λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε
Εάν σας αρέσει ο καφές, προσπαθήστε να τον πίνετε στο πρώτο μισό της ημέρας σας. Και αυτό γιατί καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο εάν καταναλωθεί λιγότερο από έξι ώρες πριν κοιμηθείτε, λόγω της καταστολής της παραγωγής της μελατονίνης (η ορμόνη του ύπνου μας). Εάν ξυπνάτε νιώθοντας εξαντλημένοι, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου σας.
Εκτεθείτε σε περισσότερο φυσικό ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της απορρόφησης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα, αλλά και από ορισμένες τροφές. Όμως, ο οργανισμός συνθέτει το 90% αυτής της βιταμίνης από τον ήλιο και μόνο το 10% από τις τροφές. Επίσης, εκτός από τα λιπαρά ψάρια, το αυγό και το συκώτι, τα υπόλοιπα τρόφιμα έχουν ελάχιστη ποσότητα, γι αυτό η ηλιακή ακτινοβολία είναι η πιο βασική πηγή της βιταμίνης D. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και χαμηλής διάθεσης.
Μειώστε την έκθεση σε τεχνητό φως τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο
Αυτή είναι μια άλλη συνήθεια που καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου μας.
Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών
Τα ολόκληρα τρόφιμα βοηθούν στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λαχανικά είναι πλούσια με φυτικές ίνες.
Μειώστε την πρόσληψη των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων
Η έλλειψη φυτικών ινών στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Παραδείγματα εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνουν μπισκότα, κέικ και ανθρακούχα ποτά.
Βρείτε στρατηγικές για τη διαχείριση των επιπέδων κορτιζόλης σας (ορμόνη του στρες)
Η κορτιζόλη αποτελεί μια ορμόνη του στρες που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια και βοηθά κυρίως το σώμα να αντιμετωπίσει καταστάσεις άγχους. Όταν όμως τα επίπεδα κορτιζόλης είναι πολύ υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι επιδρά περισσότερο αρνητικά παρά θετικά.
Διάφορες πρακτικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή και ο διαλογισμός, μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης. Επίσης πολλές μελέτες επισημαίνουν πως η γιόγκα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση του άγχους.
Προσπαθήστε να μην υπερασκείστε
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Μερικά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν το αίσθημα εξάντλησης και την αυπνία.
Τρώτε περισσότερα υγιή λίπη
Τα υγιή λιπαρά, όπως αβοκάντο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους, βοηθούν στην πυροδότηση της απελευθέρωσης ορμονών που μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι και ικανοποιημένοι.
Εντάξτε περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές
Τα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3, όπως λιπαρά ψάρια ή σπόρους chia είναι αντιφλεγμονώδη και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Να κοιμάστε καλά
Ο μη ποιοτικός ύπνος έχει σχετισθεί με διαταραχή πολλών ορμονών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η ινσουλίνη, η κορτιζόλη, η λεπτίνη, η γκρελίνη και η αυξητική ορμόνη.
Οι ορμόνες μας είναι σημαντικές όταν πρόκειται για την υγεία και την ευημερία μας. Τις χρειαζόμαστε για να λειτουργούμε βέλτιστα και να νιώθουμε καλύτερα. Όταν ζούμε μια ζωή με ορμονικές ανισορροπίες, είναι πολύ πιο πιθανό να έχουμε επιπλέον βάρος και να διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε περισσότερο τις μεταβλητές που επηρεάζουν την ορμονική μας υγεία, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε πιο υγιεινές συνήθειες.